Wybierając grill, na którym będziemy przygotowywać np. żeberka trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów. Przede wszystkim musi mieć pokrywę. To dzięki niej możliwe będzie osiągnięcie odpowiednio wysokiej temperatury i równomierne nagrzanie grilla.
Ruszt, czyli miejsce, na którym dochodzić do odpowiedniego stanu będą nasze żeberka, może być wykonany z żeliwa lub stali. Ruszt żeliwny jest dwustronny i daje większą moc, ale ruszt wykonany ze stali szlachetnej jest zdecydowanie trwalszy. Wspólną cechą jest ciężar – im ruszt jest cięższy tym lepiej, bo duża masa dłużej utrzymuje ciepło – dlatego po otwarciu pokrywy można będzie do woli przebierać w przygotowywanych żeberkach bez obawy, że wystygną. Warto też zwrócić uwagę na odległości między żeberkami rusztu. Wtedy będziemy mieć pewność, że mniejsze kawałki jedzenia nie wpadną pod ruszt. Poza tym im mniej poprzecznych połączeń w ruszcie, tym łatwiej taki ruszt będzie można wyczyścić.
Czas zwrócić uwagę na serce grilla, czyli palniki. Ukryte nie rzucają się w oczy, ale to dzięki nim pod rusztem zapłonie ogień i ogrzeje nasze żeberka. Palniki, tak jak ruszty, powinny być ciężkie z dużą średnicą, a także powinny mieć otwory po obydwu stronach tuby. Dzięki temu grill rozgrzewa się szybciej, ciepło rozchodzi się równomiernie, a uzyskana moc pozwala na grillowanie mięsa wymagającego wyższej temperatury. Dlatego nie zawsze warto kierować się więc liczbą palników przy wyborze grilla. Wskazana jest duża odległość palnika od rusztu, bo dzięki temu rozprowadzenie ciepła będzie równomierne.